Home design

Floor Plan Development

Floor plan development, Israel PenaIsrael Peña’s and Teri Froetschel’s inspiration for this home was their desire to offer you a house that blends our unique Texas Hill Country style with lighter elements. The basic design started with a Santa Barbara influence which evolved to an updated, fresher look while remaining true to the historical architectural style. They designed the floor plan to be livable, which means the spaces are planned carefully to combine function with style. The transitions between rooms is without waste, and the square footage is utilized to the maximum with storage and design elements. As you walk from the entry tower to the porch, you will be surrounded by a serene landscape and covered by an arbor. Our interpretation of this creates a warm invitation to the entry of your home. Once you open the entry doors, you will see through the expansive living room past the infinity edge pool to the golf course, lake and Twin Sisters hills on the horizon.

Over night guests will have the luxury of their own private entry to a guest suite complete with a kitchenette. Furthermore, the home office is designed to house a library of books, a desk and all of the technology needed to work from the comfort of your home. The master suite has a private view of the exterior landscape and golf course, preparing a space for comfort and relaxation. The master bath features modern tile accents as a back drop to the a free standing soaking tub. The cabinets are uniquely designed to be very functional, with a special pull out space for a hair dryer and irons.

The dining room is designed to capture the view of the entry landscape. We also created a wine showcase housing your wine within a glass space viewable from the dining room and the kitchen. We believe it’s a modern version of a wine cellar.

Floor plan developmentThe secondary bedrooms are located just off the mud room, the laundry room and the Mom’s room. I’ll elaborate on the Mom’s room in my upcoming blog. Stay tuned for what makes this space the nerve center of the house.